Składniki :
- 0,4 kg małych pieczarek
- 2l wywaru drobiowego lub warzywnego [mocnego]
- duży serek topiony ziołowy
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- olej
- kilka plasterków boczku wysmażonego i pokruszonego na mniejsze kawałki do podania
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Pieczarki wysmażyć z przyprawami na oleju z masłem aż puszczą sok. Wrzucić całość do blendera lub malaksera i zmiksować na gładki krem. Podlać 2 kubkami wywaru, dodać serek topiony i śmietankę i blendować dalej aż całość bardzo gładko się połączy. Połączyć z resztą wywaru, gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać przyprawy w razie konieczności i po odparowaniu nadmiaru płynu [krem powinien być w punkt – nie za gęsty, nie za rzadki] podawać z wysmażonym boczkiem i natką pietruszki.