Składniki :

  • 0,4 kg małych pieczarek
  • 2l wywaru drobiowego lub warzywnego [mocnego]
  • duży serek topiony ziołowy
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • olej
  • kilka plasterków boczku wysmażonego i pokruszonego na mniejsze kawałki do podania
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Pieczarki wysmażyć z przyprawami na oleju z masłem aż puszczą sok. Wrzucić całość do blendera lub malaksera i zmiksować na gładki krem. Podlać 2 kubkami wywaru, dodać serek topiony i śmietankę i blendować dalej aż całość bardzo gładko się połączy. Połączyć z resztą wywaru, gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać przyprawy w razie konieczności i po odparowaniu nadmiaru płynu [krem powinien być w punkt – nie za gęsty, nie za rzadki] podawać z wysmażonym boczkiem i natką pietruszki.