Składniki :

  • 1 kg pieczarek pokrojonych w grube plasterki
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • mały kawałek chudego boczku pokrojonego w kosteczkę i wysmażonego z nadmiaru tłuszczu [tłuszcz zachować]
  • 4 łyżki mascarpone
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek lubczyku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 1 mały kalafior
  • 3l bulionu drobiowego [klasycznego rosołu z kurczaka]

Wykonanie :

Na tłuszczu po wytopionym boczku usmażyć cebulę na złoto, dodać pieczarki i smażyć z dodatkiem masła aż lekko się podsmażą. Następnie dodać czosnek i po chwili smażenia lekko podlać bulionem, dodać mascarpone i całość rozmieszać. Podgrzać resztę rosołu i dodać pieczarki z całą zawartością patelni. Doprawić przyprawami, dodać ziela i liście, podzielonego na małe kawałki kalafiora, posiekaną zieleninę, usmażony wcześniej boczek a następnie gotować na średnim ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać samodzielnie lub z dodatkiem makaronu.