Składniki :
- 1 kg pieczarek pokrojonych w grube plasterki
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 4 posiekane ząbki czosnku
- mały kawałek chudego boczku pokrojonego w kosteczkę i wysmażonego z nadmiaru tłuszczu [tłuszcz zachować]
- 4 łyżki mascarpone
- pęczek natki pietruszki
- pęczek lubczyku
- łyżka masła
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 1 mały kalafior
- 3l bulionu drobiowego [klasycznego rosołu z kurczaka]
Wykonanie :
Na tłuszczu po wytopionym boczku usmażyć cebulę na złoto, dodać pieczarki i smażyć z dodatkiem masła aż lekko się podsmażą. Następnie dodać czosnek i po chwili smażenia lekko podlać bulionem, dodać mascarpone i całość rozmieszać. Podgrzać resztę rosołu i dodać pieczarki z całą zawartością patelni. Doprawić przyprawami, dodać ziela i liście, podzielonego na małe kawałki kalafiora, posiekaną zieleninę, usmażony wcześniej boczek a następnie gotować na średnim ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać samodzielnie lub z dodatkiem makaronu.