Składniki :

  • – 2kg pieczarek
  • – 3 ząbki czosnku
  • – liście laurowe,ziela angielskie
  • – pieprz,sól,szczypta czerwonej ostrej papryki i curry,odrobina czerwonej czubrycy
  • – bulion drobiowy,najlepiej prawdziwy rosół
  • – 2 piersi z kurczaka
  • – 3 małe cebule
  • – oliwa z oliwek
  • – kawałek boczku wędzonego
  • – szklanka śmietany 12%
  • – masło do smażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie :

Pieczarki posiekać na półplasterki przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle z posiekaną drobno cebulą. Zagotować bulion [rosół],dodać przyprawy i gotować 15 minut. Dodać pieczarki z cebulą do bulionu. Mięso posiekać w płaskie płaty/ścinki i usmażyć na maśle [przyprawić] a następnie pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dodać do zupy. Boczek porządnie podsmażyć uprzednio drobniutko posiekać i też dodać do zupy. Szklankę śmietany rozmieszać z połową szklanki wody i dodać do zupy. Gotować na malutkim ogniu 30 minut by zupa mocno przeszła smakiem wędzonki i pieczarek. DSCN2798DSCN2794