Składniki :
- – 2kg pieczarek
- – 3 ząbki czosnku
- – liście laurowe,ziela angielskie
- – pieprz,sól,szczypta czerwonej ostrej papryki i curry,odrobina czerwonej czubrycy
- – bulion drobiowy,najlepiej prawdziwy rosół
- – 2 piersi z kurczaka
- – 3 małe cebule
- – oliwa z oliwek
- – kawałek boczku wędzonego
- – szklanka śmietany 12%
- – masło do smażenia pieczarek i cebuli
Wykonanie :
Pieczarki posiekać na półplasterki przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle z posiekaną drobno cebulą. Zagotować bulion [rosół],dodać przyprawy i gotować 15 minut. Dodać pieczarki z cebulą do bulionu. Mięso posiekać w płaskie płaty/ścinki i usmażyć na maśle [przyprawić] a następnie pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dodać do zupy. Boczek porządnie podsmażyć uprzednio drobniutko posiekać i też dodać do zupy. Szklankę śmietany rozmieszać z połową szklanki wody i dodać do zupy. Gotować na malutkim ogniu 30 minut by zupa mocno przeszła smakiem wędzonki i pieczarek.