Składniki :
- opakowanie tortellini z boczkiem
- 1 kg pieczarek
- opakowanie serka mascarpone
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki do podania
- koperek do podania
- łyżka masła
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 2 duże serki śmietankowe topione
- 2l rosołu drobiowego
- 3 łyżki posiekanego świeżego lub mrożonego lubczyku
- mąka do zagęszczenia zupy
Wykonanie :
Na maśle usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekane pieczarki i smażyć aż puszczą sok, całość odparuje a pieczarki się przypieką i będą ciemne. Następnie dodać mascarpone, rosół, całą zieleninę, serki topione, przyprawy i całość gotować 15 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, ewentualnie ostatecznie doprawić i lekko zagęścić zupę mąką. Następnie ugotować tortellini i podawać razem z pieczarkową.