Składniki :

  • opakowanie tortellini z boczkiem
  • 1 kg pieczarek
  • opakowanie serka mascarpone
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki do podania
  • koperek do podania
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 2 duże serki śmietankowe topione
  • 2l rosołu drobiowego
  • 3 łyżki posiekanego świeżego lub mrożonego lubczyku
  • mąka do zagęszczenia zupy

Wykonanie :

Na maśle usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekane pieczarki i smażyć aż puszczą sok, całość odparuje a pieczarki się przypieką i będą ciemne. Następnie dodać mascarpone, rosół, całą zieleninę, serki topione, przyprawy i całość gotować 15 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, ewentualnie ostatecznie doprawić i lekko zagęścić zupę mąką. Następnie ugotować tortellini i podawać razem z pieczarkową.