Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego [drobiowego, wołowego lub wieprzowego]
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 4 łyżki mascarpone
  • szklanka mrożonych brukselek
  • 2 szklanki mixu mrożonych warzyw [dowolnej kompozycji]
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry do smaku
  • makaron wstążki do podania
  • 3l rosołu drobiowego lub warzywnego [mocnego]
  • łyżeczka masła
  • pół pęczka natki pietruszki, koperku i odrobina lubczyku

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieczarkami, dodać mięso mielone, mocno przyprawić wszystkimi przyprawami i usmażyć razem na rumiano. Bulion zagotować, dodać brukselki i pozostałe warzywa, gotować 10 minut, dodać sól, usmażone mięso z pieczarkami i cebulą, mascarpone i gotować na wolnym ogniu 20 minut pod przykryciem. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać zieleninę. Podawać z makaronem.