Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego [drobiowego, wołowego lub wieprzowego]
- 0,5 kg małych pieczarek
- 1 cebula
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 4 łyżki mascarpone
- szklanka mrożonych brukselek
- 2 szklanki mixu mrożonych warzyw [dowolnej kompozycji]
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry do smaku
- makaron wstążki do podania
- 3l rosołu drobiowego lub warzywnego [mocnego]
- łyżeczka masła
- pół pęczka natki pietruszki, koperku i odrobina lubczyku
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieczarkami, dodać mięso mielone, mocno przyprawić wszystkimi przyprawami i usmażyć razem na rumiano. Bulion zagotować, dodać brukselki i pozostałe warzywa, gotować 10 minut, dodać sól, usmażone mięso z pieczarkami i cebulą, mascarpone i gotować na wolnym ogniu 20 minut pod przykryciem. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać zieleninę. Podawać z makaronem.