Składniki :
- – 4 plasterki wędzonej szynki lub kurczaka (może też być to wołowina, wieprzowina lub inne, dowolne wędzone mięso)
- – 700 ml bulionu z kaczki lub kurczaka
- – 300 g kapusty pekińskiej
- – 1 łyżka sezamu
- – szczypta posiekanego czosnku (2 ząbki)
- – 1 łyżka sosu sojowego
- – 1/2 łyżeczki octu z białego wina
- – sól, pieprz
- – 1 ubite żółtko
Wykonanie :
Szynkę lub kurczaka pokroić w małą, równą kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Kapustę drobno pokroić i dodać do bulionu. Dusić 10 minut. Dodać sezam, czosnek, szybkę (lub kurczaka), sos sojowy, ocet, sól i pieprz. Gotować kolejne 10 minut na małym ogniu. Używając łyżki, delikatnie wbić żółtko. Podawać od razu.