Składniki :

  • – 4 plasterki wędzonej szynki lub kurczaka (może też być to wołowina, wieprzowina lub inne, dowolne wędzone mięso)
  • – 700 ml bulionu z kaczki lub kurczaka
  • – 300 g kapusty pekińskiej
  • – 1 łyżka sezamu
  • – szczypta posiekanego czosnku (2 ząbki)
  • – 1 łyżka sosu sojowego
  • – 1/2 łyżeczki octu z białego wina
  • – sól, pieprz
  • – 1 ubite żółtko

Wykonanie :

Szynkę lub kurczaka pokroić w małą, równą kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Kapustę drobno pokroić i dodać do bulionu. Dusić 10 minut. Dodać sezam, czosnek, szybkę (lub kurczaka), sos sojowy, ocet, sól i pieprz. Gotować kolejne 10 minut na małym ogniu. Używając łyżki, delikatnie wbić żółtko. Podawać od razu.