Składniki :

  • – słoiczek koncentratu pomidorowego
  • – połowa opakowania keczupu kotlin, pikantnego
  • – 4 ząbki czosnku
  • – 3 pomidory, sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę lub utarte na tarce o dużych oczkach
  • – 3 kostki rosołowe : wołowa, 2 mięsne
  • – 2 l wody
  • – 2 liście laurowe
  • – 3 ziela angielskie
  • – kilka liści świeżego bulionu (lubczyku)
  • – posiekana duża ilość natki pietruszki (odłożyć połowę do posypania na koniec zupy)
  • – kilka liści selera
  • – mały por
  • – sól, pieprz, maggi
  • – posiekany szczypiorek
  • – 1 duża cebula, przekrojona na pół i opłukana
  • – ulubiony makaron, świderki, muszle lub kolanka (lub inny)

Wykonanie :

W garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, selerem, szczypiorkiem, pietruszką, czosnkiem, kostkami rosołowymi, porem, cebulą i przyprawą maggi. Przygotować pomidory i dodać do garnka. Pogotować wywar kilka minut na wolnym ogniu. W tym czasie wymieszać 4 łyżki wazowe gotującego się bulionu z koncentratem, keczupem, pieprzem, odrobiną soli, i ewentualnie suszonym oregano. Dodać do bulionu i gotować 20 minut. Po upływie tego czasu wyłowić zieleninę – bulion, seler i por. Posmakować, ewentualnie doprawić do smaku. Dodać makaron i gotować zupę tak długo, aż makaron będzie gotowy. Podawać posypaną natką pietruszki.