Składniki :

  • 10 dużych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 10 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • czubata łyżka masła
  • sól, pieprz, chili w płatkach, cukier do smaku
  • 4 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • 3l rosołu ugotowanego na skrzydełkach z klasycznymi warzywami i przyprawami – przecedzonego
  • 1 duży karton soku pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • bardzo drobny makaron do podania

Wykonanie :

Na oliwie i maśle usmażyć cebulę z czosnkiem, suszonymi pomidorami i pomidorami świeżymi, doprawić cukrem, solą, pieprzem, chili, dodać wino i dusić całość 10 minut. W tym czasie zagotować rosół z sokiem pomidorowym, lekko całość zagęścić, dodać część natki pietruszki drobno posiekanej i zmniejszyć ogień. Usmażone pomidory z cebulą, czosnkiem i winem zblendować na gładki krem i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować 30 minut na wolnym ogniu. Dodać resztę posiekanej natki, sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i podawać w małych bulionówkach z bardzo drobnym makaronem dla gości jako aperitiv.