Składniki :

  • wywar warzywny jako baza pod zupę
  • filiżanka słodkiej śmietanki
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • czubata łyżka masła
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Do garnka wlać wywar warzywny, zagotować.
Dodać pomidory z puszki [wszystkie], czosnek, chili i całość zmiksować blenderem na gładki pomidorowy krem.
Dodać posiekaną zieleninę, przyprawy, pokruszony ser [ilość wedle uznania ale nie mniej niż 10dag], oliwę, masło i całość gotować 20 minut na małym ogniu aż krem nieco odparuje.
Na koniec dodać śmietankę i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.