Składniki :
- przecier pomidorowy
- sok pomidorowy [własny sok-przecier lub sok z kartonu]
- 5 ząbków czosnku
- 3 średnie cebule
- masło
- olej
- włoszczyzna [zielone części pora i selera]
- dużo małych młodych marchewek
- kilka młodych pietruszek
- młody seler
- młody por
- pęczek natki pietruszki
- makaron lub ryż pełnoziarnisty
- jogurt naturalny [opcjonalnie]
- sól, pieprz, jarzynka, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz ziołowy, 1 kostka rosołowa, liście laurowe, ziela angielskie
- 0,5 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Wykonanie :
Do garnka z wodą dodać sól, pieprz, kostkę rosołową, liście laurowe, ziela angielskie, włoszczyznę, koncentrat i sok pomidorowy i gotować 15 minut.
W tym czasie usmażyć cebulę z czosnkiem na maśle i oleju, dodać mięso mielone, przyprawić wszystkimi przyprawami do smaku i dodać do gotującej się zupy.
Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone dość drobno warzywa.
Gotować kolejne 15 minut.
Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać makaron lub ryż.
Gotować aż wszystko będzie gotowe.
Na koniec ewentualnie doprawić i zaciągnąć jogurtem.