Składniki :

  • przecier pomidorowy
  • sok pomidorowy [własny sok-przecier lub sok z kartonu]
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 średnie cebule
  • masło
  • olej
  • włoszczyzna [zielone części pora i selera]
  • dużo małych młodych marchewek
  • kilka młodych pietruszek
  • młody seler
  • młody por
  • pęczek natki pietruszki
  • makaron lub ryż pełnoziarnisty
  • jogurt naturalny [opcjonalnie]
  • sól, pieprz, jarzynka, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz ziołowy, 1 kostka rosołowa, liście laurowe, ziela angielskie
  • 0,5 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Wykonanie :

Do garnka z wodą dodać sól, pieprz, kostkę rosołową, liście laurowe, ziela angielskie, włoszczyznę, koncentrat i sok pomidorowy i gotować 15 minut.
W tym czasie usmażyć cebulę z czosnkiem na maśle i oleju, dodać mięso mielone, przyprawić wszystkimi przyprawami do smaku i dodać do gotującej się zupy.
Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone dość drobno warzywa.
Gotować kolejne 15 minut.
Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać makaron lub ryż.
Gotować aż wszystko będzie gotowe.
Na koniec ewentualnie doprawić i zaciągnąć jogurtem.

DSCN2793DSCN2788