Składniki :

  • 4 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki i przyprawionych solą, pieprzem, oliwą i upieczonych na blasze na rumiano
  • 7 dużych, dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę, przyprawionych solą, pieprzem, przyprawą turecką i usmażonych na oliwie z dodatkiem masła, posiekanej cebuli i z kilkoma ząbkami czosnku
  • 2l rosołu drobiowego lub warzywnego do wersji wegetariańskiej
  • pęczek natki pietruszki
  • lubczyk
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz do doprawienia zupy
  • świeża papryka czerwona do podania
  • makaron do podania

Wykonanie :

Na początku należy przygotować rosół [wcześniej przecedzony] : gotować 20 minut z posiekaną papryczką chili by nabrał pikantnego smaku. Następnie dodać usmażone i upieczone pomidory i gotować kolejne 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić i całość zblendować na gładko jak krem. Dodać posiekaną zieleninę i gotować jeszcze 10 minut. Serwować z chrupiącą papryką i makaronem.