Składniki :
- 4 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki i przyprawionych solą, pieprzem, oliwą i upieczonych na blasze na rumiano
- 7 dużych, dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę, przyprawionych solą, pieprzem, przyprawą turecką i usmażonych na oliwie z dodatkiem masła, posiekanej cebuli i z kilkoma ząbkami czosnku
- 2l rosołu drobiowego lub warzywnego do wersji wegetariańskiej
- pęczek natki pietruszki
- lubczyk
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz do doprawienia zupy
- świeża papryka czerwona do podania
- makaron do podania
Wykonanie :
Na początku należy przygotować rosół [wcześniej przecedzony] : gotować 20 minut z posiekaną papryczką chili by nabrał pikantnego smaku. Następnie dodać usmażone i upieczone pomidory i gotować kolejne 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić i całość zblendować na gładko jak krem. Dodać posiekaną zieleninę i gotować jeszcze 10 minut. Serwować z chrupiącą papryką i makaronem.