Składniki :

  • – 5 dużych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w kawałkach (jeżeli wybieramy świeże pomidory to należy je utrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • – wieprzowina bez kości (dowolny kawałek – ja biorę schab)
  • – 2 czerwone cebule lub 1 czerwona papryka (ja wolę paprykę bo dodaje zdecydowanie smaczniejszego aromatu i smaku)
  • – 2 duże ziemniaki lub torebka ugotowanego ryżu (wedle uznania – z ryżem jest zdecydowanie szybciej bo o jakieś 30 minut łącznie z obieraniem ziemniaków)
  • – koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy z tabasco (niekoniecznie z tabasco, może być bez) z kartonu
  • – 2 kostki rosołowe, dowolne, np. mięsne, wołowe, warzywne, cielęce, na wędzonym boczku itp. (ja biorę mięsną i rosołową lub warzywną a jeśli gotuję większą ilość zupy to dodaję jeszcze kostkę na wędzonym boczku)
  • – bazylia, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czerwona ostra i słodka papryka (po szczypcie)

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę dowolnie posiekać (jeśli wybraliśmy ryż – ugotować go tradycyjnie w osolonej wodzie lub w kostkach rosołowych – w przypadku ryżu dodajemy go do już gotowej zupy na sam koniec by się nie rozgotował). Jeżeli wybraliśmy paprykę to należy ją pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w kostkę lub cienkie strzępy, przyprawić na ostro dowolnymi przyprawami i usmażyć na brązowo (ja przyprawiam paprykami, przyprawą do mięsa, pieprzem, solą i chili). Do usmażonego mięsa dodać cebulę lub paprykę i smażyć chwilę. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki i około szklanki soku pomidorowego. Dusić całość 30 minut a następnie dodać do zupy. Wcześniej przygotować wywar, dodać przyprawy, sok pomidorowy, koncentrat i ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać usmażone mięso razem z pomidorowym sosem. Zupę przyprawić do smaku. Jeśli jest taka potrzeba – zagęścić zupę.

Zupa wyśmienicie smakuje podawana w indywidualnych porcjach z dodatkiem grzanek ;-)  -> pomysł by Czarna :>