Składniki :
- 2 duże pory [białe części]
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona papryka
- pierś z kurczaka
- kostki bulionowe, najlepiej domowe zamrożone [intensywny przecedzony bulion warzywny, drobiowy rosół lub inny dowolny bulion]
- 3 prostokątne serki topione ziołowe
- szklanka ryżu lub dowolny drobny makaron
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, słodka i ostra papryka
- olej
Wykonanie :
Pory posiekać w krążki razem z cebulą i usmażyć na maśle.
Paprykę pokroić w paski lub kostkę [wedle uznania].
Mięso pokroić w paski i przyprawić mocno przyprawami a następnie usmażyć na rumiano na oleju.
Wodę zagotować [3l], dodać kostki bulionowe, sól, pieprz, pieprz ziołowy, usmażonego pora z cebulą i mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut.
Dodać paprykę, serki topione i gotować 10 minut.
Ryż lub makaron ugotować oddzielnie lub w zupie – dowolnie.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.