Składniki :

  • – 0,5kg mięsa mielonego
  • – bulion warzywny (podstawa zupy)
  • – 2 średnie marchewki
  • – 5 ziemniaków
  • – 0,5kg pieczarek
  • – łyżka masła
  • – 4 duże pory
  • – duży serek topiony
  • – pęczek natki pietruszki
  • – oliwa z oliwek
  • – sól,pieprz,maggi

Wykonanie :

Ziemniaki i marchewkę pokroić na równej wielkości kawałki i dodać do gotującego się bulionu(może być z kostek rosołowych),gotować 20 minut pod przykryciem do miękkości warzyw. Pieczarki pokroić w plasterki sporej grubości i podsmażyć na maśle,dodać do zupy. Pory pokroić w plasterki (cała biała część i fragment zielonej-tyle ile się nadaje)i dodać do zupy. Zupę przyprawić do smaku przyprawami,dodać serek,mieszać aż się całkowicie rozpuści. Mięso mielone usmażyć na rumiano na oliwie i dodać do zupy. Gdy zupa będzie już gotowa i gaz wyłączony – dodać posiekaną drobno natkę pietruszki.