Składniki :

  • 0,7 kg wołowiny
  • 3l rosołu drobiowego [niedzielnego]
  • 3 pory [białe części i po małym kawałku części zielonej]
  • 4 łyżki mascarpone
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki, koperku, lubczyku i szczypiorku
  • główka czosnku
  • 2 łyżki masła

Wykonanie :

Na początku należy przecedzić rosół a następnie dodać do niego czosnek, pokrojoną w małą kostkę wołowinę i gotować ją w nim do miękkości. Następnie na maśle wysmażyć posiekane pory z przyprawami i zmiksować na gładki krem. Dodać do rosołu krem z porów, wszystkie posiekane zioła, przyprawy, mascarpone i gotować zupę 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką by zupa była prawie jak krem. Podawać z makaronem.