Składniki :
- 0,7 kg wołowiny
- 3l rosołu drobiowego [niedzielnego]
- 3 pory [białe części i po małym kawałku części zielonej]
- 4 łyżki mascarpone
- mąka do zagęszczenia zupy
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki, koperku, lubczyku i szczypiorku
- główka czosnku
- 2 łyżki masła
Wykonanie :
Na początku należy przecedzić rosół a następnie dodać do niego czosnek, pokrojoną w małą kostkę wołowinę i gotować ją w nim do miękkości. Następnie na maśle wysmażyć posiekane pory z przyprawami i zmiksować na gładki krem. Dodać do rosołu krem z porów, wszystkie posiekane zioła, przyprawy, mascarpone i gotować zupę 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką by zupa była prawie jak krem. Podawać z makaronem.