Składniki :

  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula opalona na gazie [jak do rosołu]
  • 1 cebula usmażona na złoto-brązowo na maśle
  • 1 główka czosnku
  • wegeta domowa 3 łyżki Domowa wegeta warzywna by Penelope [pomysł zapożyczony od skutecznie tv]
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 3 papryki – czerwona, żółta i zielona
  • sok pomidorowy w kartonie [może być pikantny]
  • kilka małych ziemniaków
  • suszone papryczki chili w całości [opcjonalnie]
  • 3 filety – z dorsza, soli i morszczuka
  • seler nać
  • 1 duża marchew
  • 2 pietruszki
  • duży por
  • 1 seler
  • sól, pieprz, ewentualnie do doprawienia cukier

Wykonanie :

Na początku ugotować wywar warzywny z marchewką, pietruszką, selerem, posiekanym drobno porem, czosnkiem, solą, pieprzem, selerem [nać], chili, wegetą, opaloną cebulą.
Dodać wino, usmażoną cebulę, sok cytrynowy, posiekaną pietruszkę i koperek, sok pomidorowy, ziemniaki i gotować15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać posiekane drobno papryki, filety rybne [w jak największych kawałkach] i na małym ogniu gotować pod przykryciem aż ryba będzie ugotowana.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie dodać cukier, dokwaśnić cytryną.
IMG_20160822_161041_HDRIMG_20160822_161054_HDRIMG_20160822_161111_HDR