Składniki :
- szklanka białego wytrawnego wina
- 1 cebula opalona na gazie [jak do rosołu]
- 1 cebula usmażona na złoto-brązowo na maśle
- 1 główka czosnku
- wegeta domowa 3 łyżki Domowa wegeta warzywna by Penelope [pomysł zapożyczony od skutecznie tv]
- sok z połowy cytryny
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 3 papryki – czerwona, żółta i zielona
- sok pomidorowy w kartonie [może być pikantny]
- kilka małych ziemniaków
- suszone papryczki chili w całości [opcjonalnie]
- 3 filety – z dorsza, soli i morszczuka
- seler nać
- 1 duża marchew
- 2 pietruszki
- duży por
- 1 seler
- sól, pieprz, ewentualnie do doprawienia cukier
Wykonanie :
Na początku ugotować wywar warzywny z marchewką, pietruszką, selerem, posiekanym drobno porem, czosnkiem, solą, pieprzem, selerem [nać], chili, wegetą, opaloną cebulą.
Dodać wino, usmażoną cebulę, sok cytrynowy, posiekaną pietruszkę i koperek, sok pomidorowy, ziemniaki i gotować15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać posiekane drobno papryki, filety rybne [w jak największych kawałkach] i na małym ogniu gotować pod przykryciem aż ryba będzie ugotowana.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie dodać cukier, dokwaśnić cytryną.