Składniki :

  • – woda do gotowania zupy (tyle, ile zamierzamy jej ugotować)
  • – kostka rosołowa do wywaru
  • – słoiczek pędów bambusa lub kiełki fasolki mun lub grzybki mun
  • – sól, pieprz, ocet winny, cukier
  • – 1 czerwona papryka w paski
  • – 1 czerwona cebula w prążki
  • – szczypiorek – drobno posiekany
  • – pomidor obrany ze skóry i drobno pokrojony
  • – filety rybne (np sola) usmażone w panierce z jajka i mąki

Wykonanie :

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową, zagotowujemy. Dodajemy pędy bambusa lub jego zamienniki, sól, pieprz, ocet do smaku – 5 łyżek stołowych (musi być kwaśnawe) i cukier dla wyrównania smaku octu (jeśli będzie zbyt octowe – wyrównujemy cukrem – i na odwrót), pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę, szczypiorek i pomidora. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw, ale nie tak długo, by się nie rozpadły. Mają być tylko miękkie ale jednocześnie zachować nieco chrupkości. (Jeżeli nie mamy bambusa to dodajemy w tym samym czasie kiełki i grzybki mun – najlepiej je wcześniej nieco namoczyć we wrzątku). W tym czasie, kiedy gotuje się zupa, smażymy zwyczajnie rybę, kroimy na większe kawałki i odstawiamy na bok. Podajemy wkładając kawałki ryby do miseczki i zalewamy zupą lub podajemy rybę oddzielnie. Smacznego !