Składniki :
- 3 l mocnego wywaru warzywnego z dodatkiem kilka skrzydełek drobiowych [sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, marchew, pietruszka, seler, por, lubczyk, nać selera, przypalona palniku cebula, sporo czosnku, płatki chili, liście curry itp.]
- sok z 1 cytryny
- łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- makaron ryżowy lub ryż
- 2 duże filety z dorsza lub soli [mogą być ze skórką lub bez oraz może to być inna dowolna ryba – wedle uznania]
- szczypiorek
- duży kubek namoczonych grzybków mun
- mały kubek grzybków shitake
- 3 łyżeczki cukru
- 1 cebula przypalona na palniku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
- dwie gałązki lubczyku
- główka czosnku
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- dwa duże kubki posiekanej na mniejsze kawałki fasolki szparagowej zielonej i żółtej
- 1 l wody
Wykonanie :
Do garnka wlać wywar warzywny, dolać wodę, dodać ziela angielskie, liście laurowe, lubczyk w całości, posiekaną natkę pietruszki, sok cytrynowy, wcześniej namoczone grzybki mun [razem z wodą z moczenia], grzybki shitake, łyżeczkę soli, posiekany cały czosnek, przypaloną cebulę i duże kawałki ryby.
Gotować całość na małym ogniu [by ryba się nie rozpadła] pod przykryciem tak długo, aż będzie gotowa.
Rybę delikatnie wyjąć a do gotującego się wywaru dodać fasolkę, posiekaną w słupki marchewkę, posiekane w paski papryki, cukier, ocet, sos ostrygowy, szczypiorek i gotować tak długo, aż fasolka będzie miękka.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z wcześniej rozdzielonym mięsem ryby i makaronem ryżowym lub ryżem.