Składniki :

  • 3 l mocnego wywaru warzywnego z dodatkiem kilka skrzydełek drobiowych [sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, marchew, pietruszka, seler, por, lubczyk, nać selera, przypalona palniku cebula, sporo czosnku, płatki chili, liście curry itp.]
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • makaron ryżowy lub ryż
  • 2 duże filety z dorsza lub soli [mogą być ze skórką lub bez oraz może to być inna dowolna ryba – wedle uznania]
  • szczypiorek
  • duży kubek namoczonych grzybków mun
  • mały kubek grzybków shitake
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 cebula przypalona na palniku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
  • dwie gałązki lubczyku
  • główka czosnku
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • dwa duże kubki posiekanej na mniejsze kawałki fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 1 l wody

Wykonanie :

Do garnka wlać wywar warzywny, dolać wodę, dodać ziela angielskie, liście laurowe, lubczyk w całości, posiekaną natkę pietruszki, sok cytrynowy, wcześniej namoczone grzybki mun [razem z wodą z moczenia], grzybki shitake, łyżeczkę soli, posiekany cały czosnek, przypaloną cebulę i duże kawałki ryby.
Gotować całość na małym ogniu [by ryba się nie rozpadła] pod przykryciem tak długo, aż będzie gotowa.
Rybę delikatnie wyjąć a do gotującego się wywaru dodać fasolkę, posiekaną w słupki marchewkę, posiekane w paski papryki, cukier, ocet, sos ostrygowy, szczypiorek i gotować tak długo, aż fasolka będzie miękka.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z wcześniej rozdzielonym mięsem ryby i makaronem ryżowym lub ryżem.
IMG_20160617_170842_HDRIMG_20160617_170856_HDR