Składniki :

  • duży kubek suszonych grzybów
  • 4 duże filety rybne np. z dorsza lub z soli [może to być dowolna ulubiona ryba, niekoniecznie z białym mięsem]
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe

Wykonanie :

Na początek zalać grzyby wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 20 minut pod przykrycie.
Grzyby przelać przez sitko [wody nie wylewać bo będzie potrzebna] i drobno pokroić.
Na maśle usmażyć drobno posiekaną cebulę razem z czosnkiem i dodać posiekane grzyby, smażyć razem cały czas mieszając przez kilka minut.
Do garnka z wodą dodać przygotowane warzywa [jak na wywar], przyprawy, puszkę pomidorów, wino, połowę posiekanej zieleniny [pietruszki i koperku można dać dowolną ilość] i gotować aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Ugotowane warzywa wyjąć, wyłowić też liście laurowe i ziela angielskie.
Dodać do wywaru grzyby z czosnkiem i cebulą i gotować zupę 10 minut.
Do ugotowanej zupy włożyć podzielone na większe kawałki filety rybne, zmniejszyć gaz i pod przykryciem delikatnie gotować 10-15 minut aż ryba straci surowość.
Na koniec gotowania ryby wyłowić delikatnie a zupę zaciągnąć śmietaną i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Dodać resztę posiekanej zieleniny.
Ryby można podawać oddzielnie lub ponownie włożyć do zupy.