Składniki :

  • – 500 g filetów z dowolnej ulubionej ryby, np soli albo dorsza
  • – 2 średnie marchewki
  • – 1 średnia pietruszka
  • – 1 czerwona papryka
  • – 4 małe pomidory
  • – 4 duże ziemniaki
  • – 1 średnia czerwona cebula
  • – pęczek natki pietruszki
  • – sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, kostka rosołowa warzywna lub drobiowa, ewentualnie odrobina przyprawy do zup, czerwona słodka i ostra papryka – po szczypcie

Wykonanie :

Marchewki i pietruszkę pokroić w plasterki i razem z przyprawami włożyć do garnka. Dodać grubo pokrojone ziemniaki, paprykę i cebulę, dodać pomidory pokrojone w ósemki obrane wcześniej ze skóry. Dodać na wierzch posiekaną pietruszkę i zalać 1,5 l wody, dodać kostkę rosołową i doprowadzić do wrzenia. Gotować zupę 25 minut. W tym czasie standardowo usmażyć rybę w panierce i na 5 minut przed wyłączeniem zupy dodać usmażoną rybę do garnka, przykryć pokrywką, zmniejszyć znacznie ogień i lekko gotować do 5 minut. Przed podaniem rybnego rosołku posmakować czy nie wymaga on dodatkowego doprawienia.