Składniki :
- – 500 g filetów z dowolnej ulubionej ryby, np soli albo dorsza
- – 2 średnie marchewki
- – 1 średnia pietruszka
- – 1 czerwona papryka
- – 4 małe pomidory
- – 4 duże ziemniaki
- – 1 średnia czerwona cebula
- – pęczek natki pietruszki
- – sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, kostka rosołowa warzywna lub drobiowa, ewentualnie odrobina przyprawy do zup, czerwona słodka i ostra papryka – po szczypcie
Wykonanie :
Marchewki i pietruszkę pokroić w plasterki i razem z przyprawami włożyć do garnka. Dodać grubo pokrojone ziemniaki, paprykę i cebulę, dodać pomidory pokrojone w ósemki obrane wcześniej ze skóry. Dodać na wierzch posiekaną pietruszkę i zalać 1,5 l wody, dodać kostkę rosołową i doprowadzić do wrzenia. Gotować zupę 25 minut. W tym czasie standardowo usmażyć rybę w panierce i na 5 minut przed wyłączeniem zupy dodać usmażoną rybę do garnka, przykryć pokrywką, zmniejszyć znacznie ogień i lekko gotować do 5 minut. Przed podaniem rybnego rosołku posmakować czy nie wymaga on dodatkowego doprawienia.