Składniki :
- -> 1,5-2 l mocnego wywaru warzywnego z kostek rosołowych warzywnych lub prawdziwego z dużej ilości warzyw
- -> 1 kg filetów z dorsza
- -> 2 puszki pomidorów w całości
- -> 4 średnie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
- -> 1 mała marchewka
- -> 1 mała cebulka
- -> 3 ząbki czosnku
- -> 1 mała pietruszka
- -> 1 por
- -> mały kawałek selera
- -> kilka łyżek soku z cytryny
- -> masło
- -> pęczek natki pietruszki i koperku
- -> świeże chili
- -> sól, pieprz
Wykonanie :
Do wywaru warzywnego wkładamy przyprawione filety ryby i na malutkim ogniu pod przykryciem gotujemy 10 minut. Dodajemy strąk chili, ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, selera i pora w krążkach i dalej gotujemy 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle dodajemy czosnek i pomidory, chwilę dusimy i dodajemy do zupy. Zupę przyprawiamy do smaku porządnie solą, pieprzem i sokiem cytrynowym by była kwaskowa. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę.