Składniki :
- 0,4 kg mielonej łopatki wieprzowej przyprawionej solą, pieprzem, paprykami ostrą i słodką, curry, chili w płatkach/świeżym habanero, ziołami prowansalskimi i oregano i usmażone na oleju na rumiano
- 2 opakowania sera gorgonzola
- mały kawałek parmezanu
- 1 por – biała część
- 4 duże ziemniaki
- 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 2,5l bulionu drobiowego np domowego rosołu
- pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie :
Do połowy rosołu dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i pora, połowę czosnku, dosolić, dodać pieprzu i gotować aż warzywa zaczną się rozpadać. Zmiksować całość, sprawdzić czy krem nie jest zbyt gęsty – jeśli jest to dodać jeszcze rosołu, dodać sery i podgrzewać co jakiś czas mieszając aż sery całkowicie się rozpuszczą. Ponownie zmiksować. Jeśli krem nadal jest zbyt gęsty to rozprowadzić go ponownie rosołem do pożądanej gęstości.Dodać resztę czosnku, posiekaną natkę i wcześniej mocno usmażone mięso. Całość razem zagotować i podawać z grzankami.