Składniki :

  • 0,4 kg mielonej łopatki wieprzowej przyprawionej solą, pieprzem, paprykami ostrą i słodką, curry, chili w płatkach/świeżym habanero, ziołami prowansalskimi i oregano i usmażone na oleju na rumiano
  • 2 opakowania sera gorgonzola
  • mały kawałek parmezanu
  • 1 por – biała część
  • 4 duże ziemniaki
  • 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 2,5l bulionu drobiowego np domowego rosołu
  • pół pęczka natki pietruszki

Wykonanie :

Do połowy rosołu dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i pora, połowę czosnku, dosolić, dodać pieprzu i gotować aż warzywa zaczną się rozpadać. Zmiksować całość, sprawdzić czy krem nie jest zbyt gęsty – jeśli jest to dodać jeszcze rosołu, dodać sery i podgrzewać co jakiś czas mieszając aż sery całkowicie się rozpuszczą. Ponownie zmiksować. Jeśli krem nadal jest zbyt gęsty to rozprowadzić go ponownie rosołem do pożądanej gęstości.Dodać resztę czosnku, posiekaną natkę i wcześniej mocno usmażone mięso. Całość razem zagotować i podawać z grzankami.