Składniki :

  • – 150 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego)
  • – 1 jajko
  • – mąka ziemniaczana do zagęszczenia bulionu
  • – 400 ml bulionu wołowego
  • – śmietana (200 g)
  • – 300 g warzyw – brokułów, marchwi, kalafiora
  • – 80 g dowolnego (ulubionego) makaronu
  • – 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • – sól, pieprz czarny i biały

Wykonanie :

Mięso zmieszać z jajkiem i przyprawami . Dokładnie wymieszać . Zagotować bulion . Mąkę rozrobić najpierw w odrobinie śmietany, po czym połączyć z pozostałą śmietaną . Dodać do bulionu, stale mieszając . Uformować z masy mięsnej małe kuleczki i wrzucić do zagęszczonego bulionu . Dodać do zupy warzywa i ponownie zagotować . Podgrzewać na małym ogniu około 10 minut . W tym czasie ugotować makaron . Zupę doprawić do smaku winem, solą i pieprzem . Dodać makaron i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia .