Składniki :
- – 150 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego)
- – 1 jajko
- – mąka ziemniaczana do zagęszczenia bulionu
- – 400 ml bulionu wołowego
- – śmietana (200 g)
- – 300 g warzyw – brokułów, marchwi, kalafiora
- – 80 g dowolnego (ulubionego) makaronu
- – 5 łyżek wytrawnego białego wina
- – sól, pieprz czarny i biały
Wykonanie :
Mięso zmieszać z jajkiem i przyprawami . Dokładnie wymieszać . Zagotować bulion . Mąkę rozrobić najpierw w odrobinie śmietany, po czym połączyć z pozostałą śmietaną . Dodać do bulionu, stale mieszając . Uformować z masy mięsnej małe kuleczki i wrzucić do zagęszczonego bulionu . Dodać do zupy warzywa i ponownie zagotować . Podgrzewać na małym ogniu około 10 minut . W tym czasie ugotować makaron . Zupę doprawić do smaku winem, solą i pieprzem . Dodać makaron i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia .