Składniki :
- 10 średniej grubości plasterków boczku lub szynki prosciutto
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- pęczek natki pietruszki do podania
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki dobrej oliwy
- łyżka masła
- 2 szklanki suchej soczewicy
- 14 szklanek rosołu drobiowego z dodatkiem wołowiny [najlepszy z indyka i wołowiny]
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz
Wykonanie :
Na oliwie z dodatkiem masła wysmażyć pokrojone w bardzo drobną kostkę marchewki, boczek, cebulę, seler a następnie dodać soczewicę i smażyć razem jeszcze kilka minut. W garnku podgrzać rosół, dodać ziela, liście, ząbek czosnku, przyprawy, wysmażone składniki, tymianek i gotować zupę co jakiś czas mieszając przez godzinę pod przykryciem. Sprawdzić smak i doprawić w razie konieczności i sprawdzić miękkość soczewicy. Jeżeli jest to konieczne gotować jeszcze jakiś czas aż będzie miękka. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.