Składniki :

  • 10 średniej grubości plasterków boczku lub szynki prosciutto
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • łyżka masła
  • 2 szklanki suchej soczewicy
  • 14 szklanek rosołu drobiowego z dodatkiem wołowiny [najlepszy z indyka i wołowiny]
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz

Wykonanie :

Na oliwie z dodatkiem masła wysmażyć pokrojone w bardzo drobną kostkę marchewki, boczek, cebulę, seler a następnie dodać soczewicę i smażyć razem jeszcze kilka minut. W garnku podgrzać rosół, dodać ziela, liście, ząbek czosnku, przyprawy, wysmażone składniki, tymianek i gotować zupę co jakiś czas mieszając przez godzinę pod przykryciem. Sprawdzić smak i doprawić w razie konieczności i sprawdzić miękkość soczewicy. Jeżeli jest to konieczne gotować jeszcze jakiś czas aż będzie miękka. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.