Składniki :

  • 2l wody lub rosołu drobiowego [może być też wywar warzywny]
  • 1 szklanka ugotowanej w osolonej wodzie czerwonej soczewicy
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
  • 1 posiekana cebula usmażona na maśle z oliwą po pomidorach suszonych z dodatkiem 4 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 2 laski selera naciowego posiekanego drobno i podsmażonego na maśle z dodatkiem oliwy po suszonych pomidorach
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Do zagotowanego bulionu/wody dodać usmażonego selera naciowego, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowaną soczewicę oraz usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość zagotować i dodać pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory, przyprawy i oregano. Gotować na średnim ogniu 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokroić drobno i wysmażyć na wolnym ogniu a następnie całość dodać do zupy [kto się odchudza niech wytopionego tłuszczu z boczku nie dodaje do zupy bo po co dodawać niepotrzebne kalorie?;) ]. Na koniec zupę posmakować, doprawić do smaku wedle gustu i podawać z natką pietruszki.