Składniki :

  • 2 papryki słodkie długie
  • 10 paluszków surimi
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
  • 2,5-3l rosołu drobiowego lub wołowego
  • szczypiorek do podania lub natka pietruszki
  • zielony mrożony groszek lub mix warzyw chińskich
  • pół szklanki pociętych grzybków mun
  • 2 łyżki koperku
  • 2 świeże papryczki chili
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka masła
  • puszka mleczka kokosowego
  • puszka pomidorów w puszce w całości
  • 2 filety z dorsza
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • sosy do smaku : 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 1 łyżka pasty krewetkowej
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Bulion zagotować i dodać do niego koperek, grzybki mun, sól, pieprz, chili, imbir i gotować na małym ogniu. W tym czasie na maśle usmażyć warzywa z czosnkiem z dodatkiem wszystkich sosów i pasty krewetkowej. Dodać wszystko do zupy, gotować kilka minut a następnie dodać pomidory z puszki, mleczko kokosowe, zupę zagęścić, pogotować kilka minut, sprawdzić smak, doprawić do smaku a następnie dodać pokrojone surimi i wrzucić na wolno gotującą się zupę pokrojone kawałki dorsza. Gotować około 10 minut a następnie ponownie sprawdzić smak zupy i doprawić jeśli tego wymaga. Zupę można doprawić również dodatkiem soku z cytryny. Podawać z ryżem lub makaronami albo samodzielnie jako przystawka.