Składniki :
- – 250 g makaronu ryżowego lub sojowego
- – 1 łyżeczka trawy cytrynowej, grubo pokrojonej
- – 3 ząbki czosnku, pokrojone na ćwiartki
- – 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- – 1 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego (ostatecznie zwykły pieprz, jeżeli nie mamy możliwości dostania pieprzu syczuańskiego)
- – 1 łyżeczka zmielonego świeżego imbiru
- – 1 łyżka wody
- – 2 łyżeczki oleju arachidowego
- – 5 szklanek bulionu wołowego
- – 1 szklanka wody, dodatkowo
- – 200 g steków rostbefu pokrojonych na cienkie plastry
- – 170 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na cienkie plastry
- – 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- – 1 łyżka świeżych liści kolendry, grubo posiekanych
- – 1 szklanka kiełków fasoli
- – 1/2 szklanki liści świeżej kolendry, dodatkowo
Wykonanie :
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić na krótsze kawałki. Posługując się moździerzem lub blenderem, utłuc trawę cytrynową, czosnek, zmieloną kolendrę, pieprz, imbir z olejem i wodą, aż składniki dokładnie się wymieszają. Podgrzać mieszankę w dużym ogniu, ciągle mieszając, aż zioła wydzielą aromat. Dodać bulion i dodatkową wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut na małym ogniu bez przykrycia. Dodać mięsa i sos, gotować 5 minut. Dodać makaron, posiekaną kolendrę i połowę kiełków. Rozlać zupę do misek, udekorować pozostałymi kiełkami i liśćmi kolendry.