Składniki :

  •  duże filety z dorsza
  • 3 duże filety z soli
  • sól, pieprz, szczypta szafranu
  • łyżka masła
  • 3l wywaru warzywnego
  • pół butelki prossecco lub dobrego szampana
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • cytryna
  • koperek
  • natka pietruszki
  • opakowanie krewetek 150g
  • 1 mała cebula
  • 1 duży por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży dojrzały i słodki pomidor

Wykonanie :

W bulionie ugotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem filety z dorsza i soli a następnie delikatnie je wyłowić a bulion przecedzić przez gęste sito by czyścić go z ewentualnych drobnych kawałków ryb. Cebulę, pora i czosnek posiekać, usmażyć na maśle, podlać bulionem, dodać posiekanego pomidora i zmiksować na gładko. Dodać do bulionu. Bulion podgrzewać na małym ogniu, przyprawić, dolać prosecco lub wino, dodać posiekaną zieleninę, wcześniej wyjęte i podzielone filety z ryb, krewetki [przelane wrzątkiem], sok z połowy cytryny i śmietankę. Zupę podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem 5-7 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.

Zupa wspaniale sprawdzi się jako wykwintna przystawka na wszelkiego rodzaju imprezach.