Składniki :
- duże filety z dorsza
- 3 duże filety z soli
- sól, pieprz, szczypta szafranu
- łyżka masła
- 3l wywaru warzywnego
- pół butelki prossecco lub dobrego szampana
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- cytryna
- koperek
- natka pietruszki
- opakowanie krewetek 150g
- 1 mała cebula
- 1 duży por
- 4 ząbki czosnku
- 1 duży dojrzały i słodki pomidor
Wykonanie :
W bulionie ugotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem filety z dorsza i soli a następnie delikatnie je wyłowić a bulion przecedzić przez gęste sito by czyścić go z ewentualnych drobnych kawałków ryb. Cebulę, pora i czosnek posiekać, usmażyć na maśle, podlać bulionem, dodać posiekanego pomidora i zmiksować na gładko. Dodać do bulionu. Bulion podgrzewać na małym ogniu, przyprawić, dolać prosecco lub wino, dodać posiekaną zieleninę, wcześniej wyjęte i podzielone filety z ryb, krewetki [przelane wrzątkiem], sok z połowy cytryny i śmietankę. Zupę podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem 5-7 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Zupa wspaniale sprawdzi się jako wykwintna przystawka na wszelkiego rodzaju imprezach.