Składniki :

  • -> 2 słoiczki szczawiu (zawekowane lub kupne – ewentualnie sporo świeżego szczawiu)
  • -> 3 duże marchewki
  • -> 3 duże pietruszki
  • -> 1 duży por
  • -> pół dużego selera
  • -> 5 dużych ziemniaków
  • -> jajka (ilość wedle uznania)
  • -> masło
  • -> 2 pęczki koperku
  • -> 4 liście laurowe
  • -> 4 ziela angielskie
  • -> kostki rosołowe : mięsna,wołowa,drobiowa,warzywna
  • -> czubata duża łyżka majeranku
  • -> sól,pieprz,przyprawa w płynie do zup maggi,ewentualnie sok cytrynowy gdyby zupa okazała się za mało kwaśna
  • -> 1 duża cebula przekrojona na pół i opalona/opieczona na gazie (jak do rosołu mocno zwęglona)

Wykonanie :

Warzywa obrać,pokroić na podobnej wielkości kawałki,zalać wodą,dodać przyprawy : listki,ziele,maggi,sól,pieprz,kostki rosołowe i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Gdy wywar warzywny będzie gotowy i smacznie doprawiony (spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić) dodać pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Dodać połowę posiekanego koperku,łyżkę masła i szczaw (świeży wcześniej usmażyć na maśle). Gotować całość na małym ogniu 20 minut. Posmakować zupę i ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny. Gdy zupa będzie całkowicie gotowa – wyłączyć gaz i wbić jajka. Przykryć pokrywką i zostawić na 15-20 minut. Po upływie tego czasu dodać majeranek zamieszać.