Składniki :
- 10 skrzydełek z kurczaka na wywar drobiowy lub „niedzielny rosół”
- 2 małe selery
- 2 pory
- 1 duża marchewka
- 2 duże pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- opakowanie szpinaku
- po pół opakowania fasolki szparagowej zielonej i żółtej
- szklanka natki pietruszki
- szklanka koperku
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
Wykonanie :
Na skrzydełkach z warzywami i przyprawami ugotować wywar drobiowy lub użyć niedzielnego rosołu jako bazy zupy. Do gotowej bazy dodać szpinak, fasolki, zieleninę, całe ząbki czosnku i gotować na średnim ogniu 40 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności do smaku i opcjonalnie podawać z makaronem, ryżem lub samodzielnie. Do zupy można dodać również klopsiki drobiowe/wieprzowe z ryżem lub bez i ugotować je w zupie jako wkładka.
