Składniki :

  • 10 skrzydełek z kurczaka na wywar drobiowy lub „niedzielny rosół”
  • 2 małe selery
  • 2 pory
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • opakowanie szpinaku
  • po pół opakowania fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • szklanka natki pietruszki
  • szklanka koperku
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe

Wykonanie :

Na skrzydełkach z warzywami i przyprawami ugotować wywar drobiowy lub użyć niedzielnego rosołu jako bazy zupy. Do gotowej bazy dodać szpinak, fasolki, zieleninę, całe ząbki czosnku i gotować na średnim ogniu 40 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności do smaku i opcjonalnie podawać z makaronem, ryżem lub samodzielnie. Do zupy można dodać również klopsiki drobiowe/wieprzowe z ryżem lub bez i ugotować je w zupie jako wkładka.