Składniki :

  • opakowanie tortellini z boczkiem lub innym nadzieniem
  • opakowanie szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • łyżka masła
  • opakowanie serka mascarpone
  • 1 marchewka
  • 2l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
  • mąka do lekkiego zagęszczenia zupy
  • koperek i natka pietruszki do podania
  • 2 łodygi selera naciowego
  • opakowanie sera gorgonzola
  • por
  • parmezan do podania
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Szpinak usmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku i posiekanej cebuli, doprawić do smaku. Następnie na maśle podsmażyć posiekanego pora z posiekanym selerem naciowym i dodać do gotowego szpinaku. Dodać posiekaną marchewkę i zalać całość bulionem. Gotować aż marchewka zacznie mięknąć. Doprawić do smaku, dodać rozpuszczony ser gorgonzola, mascarpone, posiekaną natkę i koperek, zagotować, doprawić do smaku w razie potrzeby i lekko zagęścić całość mąką. Ugotować tortellini i serwować po kilka w miseczkach zalewając gorącą zupą. Podawać posypane parmezanem.