Składniki :
- opakowanie tortellini z boczkiem lub innym nadzieniem
- opakowanie szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- łyżka masła
- opakowanie serka mascarpone
- 1 marchewka
- 2l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
- mąka do lekkiego zagęszczenia zupy
- koperek i natka pietruszki do podania
- 2 łodygi selera naciowego
- opakowanie sera gorgonzola
- por
- parmezan do podania
- sól, pieprz
Wykonanie :
Szpinak usmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku i posiekanej cebuli, doprawić do smaku. Następnie na maśle podsmażyć posiekanego pora z posiekanym selerem naciowym i dodać do gotowego szpinaku. Dodać posiekaną marchewkę i zalać całość bulionem. Gotować aż marchewka zacznie mięknąć. Doprawić do smaku, dodać rozpuszczony ser gorgonzola, mascarpone, posiekaną natkę i koperek, zagotować, doprawić do smaku w razie potrzeby i lekko zagęścić całość mąką. Ugotować tortellini i serwować po kilka w miseczkach zalewając gorącą zupą. Podawać posypane parmezanem.