Składniki :
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy chili
- 3l rosołu drobiowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone papryki
- 4 pomidory
- placki tortilli do podania
- 2 pieczone na ostro udka [sól, pieprz, ostra, słodka, wędzona papryka, chili, sok z limonki, tarty ząbek czosnku]
- 1 awokado do podania
- 2 chili
- natka pietruszki
- mała puszka kukurydzy
- kolendra
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- mała puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, ostra papryka
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przyprawić na ostro udka i upiec na mocno rumiano w piekarniku. Następnie rozgrzać patelnię, dodać masło i oliwę, usmażyć posiekaną cebulę, posiekane chili, posiekane w małą kostkę papryki zielone i czerwone, pomidory świeże i czosnek a następnie gdy warzywa zmiękną dodać przyprawy, puszkę pomidorów i całość dusić na patelni 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzony rosół podgrzać i dodać zawartość patelni. Gotować 20 minut na średnim ogniu. Dodać fasolę, kukurydzę i dalej gotować 20 minut. Sprawdzić smak zupy, doprawić do smaku i podawać z natką pietruszki, kolendrą, upieczonym kurczakiem, podpieczonymi plackami tortilli i awokado. Zupa powinna być ostra i niezbyt tłusta.
