Składniki :

  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy chili
  • 3l rosołu drobiowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • placki tortilli do podania
  • 2 pieczone na ostro udka [sól, pieprz, ostra, słodka, wędzona papryka, chili, sok z limonki, tarty ząbek czosnku]
  • 1 awokado do podania
  • 2 chili
  • natka pietruszki
  • mała puszka kukurydzy
  • kolendra
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, ostra papryka

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przyprawić na ostro udka i upiec na mocno rumiano w piekarniku. Następnie rozgrzać patelnię, dodać masło i oliwę, usmażyć posiekaną cebulę, posiekane chili, posiekane w małą kostkę papryki zielone i czerwone, pomidory świeże i czosnek a następnie gdy warzywa zmiękną dodać przyprawy, puszkę pomidorów i całość dusić na patelni 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzony rosół podgrzać i dodać zawartość patelni. Gotować 20 minut na średnim ogniu. Dodać fasolę, kukurydzę i dalej gotować 20 minut. Sprawdzić smak zupy, doprawić do smaku i podawać z natką pietruszki, kolendrą, upieczonym kurczakiem, podpieczonymi plackami tortilli i awokado. Zupa powinna być ostra i niezbyt tłusta.