Składniki :
- 1 czubata łyżeczka pasty krewetkowej
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól, chili w płatkach
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- 2 usmażone na rumiano posiekane drobno cebule
- 1 łyżka pikli z moringi z czosnkiem
- 1 łyżka pikli z mango z inbirem i czosnkiem
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z cytryny albo limonki do doprawienia zupy
- opakowanie krewetek [średniej wielkości]
- 0,3 kg szynki wieprzowej pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
- mix warzyw mrożonych lub świeże ulubione warzywa
- opcjonalnie grzybki mun i shiitake
- świeża kolendra do podania
Wykonanie :
Zagotować 4l wody, dodać łyżeczkę soli, pastę krewetkową, sos rybny, chili, uprażony sezam, usmażoną z czosnkiem cebulę, pastę z tamaryndowca/sok cytrynowy i opcjonalnie grzybki. Gotować całość na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Mięso zamarynować dzień wcześniej w piklach z moringi i mango, soli, sosie ostrygowym i odstawić do marynowania do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki na 3h przed smażeniem. Gdy temperatura mięsa się wyrówna mięso należy usmażyć z marynatą na rumiano a następnie dodać do zupy. Następnie do zupy dodać warzywa i gotować aż mięso i warzywa zmiękną. Na koniec sprawdzić smak zupy, doprawić wedle uznania i smaku [zupa powinna być kwaskowa i lekko pikantna] i na sam koniec dodać krewetki. Zmniejszyć grzanie i często mieszając sprawdzać czy krewetki są już gotowe uważając by ich nie przeciągnąć. Zupę podawać dowolnie z ryżem lub makaronem ryżowym albo bez dodatków i przed podaniem przybrać kolendrą.