Składniki :
Do zupy można użyć tylko i wyłącznie wybranych mieszanek mrożonych warzyw lub postarać się nieco bardziej i przygotować składniki oddzielnie ale po co się męczyć :)
- 2 dowolne ulubione mixy warzyw mrożonych [lub odpowiedniki w świeżych warzywach]
- 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 6 ząbków czosnku
- puszka mleczka kokosowego
- 2 udka z kurczaka na wywar
- 7 łyżek sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 1 łyżka sosu z tamaryndowca
- sól, chili w płatkach, cukier do smaku
- łyżka masła
Wykonanie :
Mięso gotować na wolnym ogniu tak długo aż wyszumuje się cała piana a wywar zacznie robić się klarowny. Następnie dodać sól, chili, całe ząbki czosnku i gotować dalej by mięso było miękkie. Wszystkie warzywa smażyć razem na maśle aż zaczną mięknąć a następnie dodać do nich wszystkie sosy i pasty oraz mleczko kokosowe. Dusić co jakiś czas mieszając około 10 minut na małym ogniu. Następnie wszystkie warzywa z sosem wlać do gotującego się wywaru mięsnego. Całość wymieszać i gotować razem kolejne 10 minut aż ziemniaki i pozostałe najtwardsze warzywa będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności. Zupa powinna być lekko słodkawa i kwaskowa jednocześnie.