Składniki :

Do zupy można użyć tylko i wyłącznie wybranych mieszanek mrożonych warzyw lub postarać się nieco bardziej i przygotować składniki oddzielnie ale po co się męczyć :)

  • 2 dowolne ulubione mixy warzyw mrożonych [lub odpowiedniki w świeżych warzywach]
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 6 ząbków czosnku
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 udka z kurczaka na wywar
  • 7 łyżek sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 1 łyżka sosu z tamaryndowca
  • sól, chili w płatkach, cukier do smaku
  • łyżka masła

Wykonanie :

Mięso gotować na wolnym ogniu tak długo aż wyszumuje się cała piana a wywar zacznie robić się klarowny. Następnie dodać sól, chili, całe ząbki czosnku i gotować dalej by mięso było miękkie. Wszystkie warzywa smażyć razem na maśle aż zaczną mięknąć a następnie dodać do nich wszystkie sosy i pasty oraz mleczko kokosowe. Dusić co jakiś czas mieszając około 10 minut na małym ogniu. Następnie wszystkie warzywa z sosem wlać do gotującego się wywaru mięsnego. Całość wymieszać i gotować razem kolejne 10 minut aż ziemniaki i pozostałe najtwardsze warzywa będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności. Zupa powinna być lekko słodkawa i kwaskowa jednocześnie.