Składniki :
- 3 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1 duży kalafior
- 1 czerwona papryka
- pół szklanki koperku
- mąka do zagęszczenia zupy
- 4l wody
- sól, pieprz, basturma ormiańska, przyprawa turecka
- 10 skrzydełek z kurczaka
- szponder wołowy – mały kawałek
Wykonanie :
W garnku odszumować mięso, następnie gdy wywar będzie czysty dodać sól, pokrojone na połówki cebule, selera, połowę [tą zieloną] pora, czosnek a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu aż wołowina będzie gotowa. Po tym czasie dodać pokrojone pozostałe warzywa w mniejsze kawałki, dodać koperek, resztę przypraw i gotować do ich miękkości. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i lekko zagęścić mąką. Podawać samodzielnie lub do makaronu.