Składniki :

  • 3 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 duży kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • pół szklanki koperku
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • 4l wody
  • sól, pieprz, basturma ormiańska, przyprawa turecka
  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • szponder wołowy – mały kawałek

Wykonanie :

W garnku odszumować mięso, następnie gdy wywar będzie czysty dodać sól, pokrojone na połówki cebule, selera, połowę [tą zieloną] pora, czosnek a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu aż wołowina będzie gotowa. Po tym czasie dodać pokrojone pozostałe warzywa w mniejsze kawałki, dodać koperek, resztę przypraw i gotować do ich miękkości. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i lekko zagęścić mąką. Podawać samodzielnie lub do makaronu.