Składniki :

  • – 800 g wołowiny
  • – 130 g kaszy jęczmiennej
  • – 500 g ziemniaków
  • – 3 marchewki
  • – 1 seler
  • – 1 por
  • – 100 g creme frasche (słodkiej tłustej śmietanki)
  • – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • – sól, biały pieprz

Wykonanie :

Zagotować 2 l osolonej wody, dodać wołowinę . Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę . Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić . Obrać ziemniaki, marchew i seler . Pokroić na dość drobne kawałki . Pora pokroić w krążki . Wyjąć mięso z wody i pokroić w kostkę . Dodać do wywaru po mięsie kaszę i wszystkie warzywa . Gotować na małym ogniu przez 15 minut . Dodać natkę selera i gotować jeszcze 5 minut . Doprawić do smaku . Dodać do zupy kostkę mięsa i  jeszcze chwilę podgrzewać . Zupę rozlać na porcje, udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki .