Składniki :
- – 800 g wołowiny
- – 130 g kaszy jęczmiennej
- – 500 g ziemniaków
- – 3 marchewki
- – 1 seler
- – 1 por
- – 100 g creme frasche (słodkiej tłustej śmietanki)
- – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- – sól, biały pieprz
Wykonanie :
Zagotować 2 l osolonej wody, dodać wołowinę . Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę . Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić . Obrać ziemniaki, marchew i seler . Pokroić na dość drobne kawałki . Pora pokroić w krążki . Wyjąć mięso z wody i pokroić w kostkę . Dodać do wywaru po mięsie kaszę i wszystkie warzywa . Gotować na małym ogniu przez 15 minut . Dodać natkę selera i gotować jeszcze 5 minut . Doprawić do smaku . Dodać do zupy kostkę mięsa i jeszcze chwilę podgrzewać . Zupę rozlać na porcje, udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki .