Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • mix mrożonych warzyw z brukselką, kalafiorem i brokułami
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 1 jajko
  • 4 skrzydełka drobiowe
  • kubek jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 2 garście żółtej fasolki szparagowej

Wykonanie :

Skrzydełka zalać wodą, dodać sól i posiekany czosnek i gotować co jakiś czas szumując z piany. Gdy skrzydełka będą wystarczająco podgotowane dodać posiekaną fasolkę, przyprawy, posiekaną zieleninę i gotować aż fasolka zmięknie. Następnie dodać pozostałe warzywa i gotować aż będą miękkie. Mięso przyprawić, wymieszać z jajkiem i formować malutkie klopsiki a następnie wrzucać je do gotującej się zupy. Gaz zmniejszyć i przykryć garnek pokrywką i gotować 10 minut. Sprawdzić smak zupy, ewentualnie doprawić i wyłączyć grzanie. W słoiczku zahartować jogurt z kilkoma łyżkami zupy, całość wymieszać i cały czas mieszając zupę wlewać wolno zahartowany jogurt. Od razu podawać z makaronem.