Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- 4 pietruszki
- por
- seler
- 1 opalona cebula
- 6 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- lubczyk
- 5 skrzydełek drobiowych
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- pół szklanki śmietany 12%
- 4 duże ziemniaki
Składniki :
Na skrzydełkach ugotować wywar, odszumować by bulion był klarowny, dodać marchewki, pietruszki, selera, pora i opaloną cebulę oraz przyprawy i gotować 30 minut. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, posiekaną natkę, lubczyk, czosnek pokrojony na drobniejsze kawałki i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i odłowić skrzydełka. Mieloną wołowinę przyprawić i usmażyć na rumiano a następnie dodać do zupy. Zupę gotować 10 minut a następnie po wyłączeniu grzania i upłynięciu kolejnych 10 minut dodać do niej śmietanę.