Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 2 marchewki
  • 4 pietruszki
  • por
  • seler
  • 1 opalona cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 5 skrzydełek drobiowych
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • pół szklanki śmietany 12%
  • 4 duże ziemniaki

Składniki :

Na skrzydełkach ugotować wywar, odszumować by bulion był klarowny, dodać marchewki, pietruszki, selera, pora i opaloną cebulę oraz przyprawy i gotować 30 minut. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, posiekaną natkę, lubczyk, czosnek pokrojony na drobniejsze kawałki i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i odłowić skrzydełka. Mieloną wołowinę przyprawić i usmażyć na rumiano a następnie dodać do zupy. Zupę gotować 10 minut a następnie po wyłączeniu grzania i upłynięciu kolejnych 10 minut dodać do niej śmietanę.