Składniki :
- brukselka mrożona
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- fasolka szparagowa [najlepiej mrożona już pokrojona]
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 duży por
- czubata łyżka masła
- pół pęczka koperu
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, curry, jarzynka, przyprawa do mięsa mielonego
- 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego
- 4 ząbki czosnku
- olej
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- kubek jogurtu naturalnego
- mąka [opcjonalnie]
Wykonanie :
Brukselkę pokroić na ćwiartki lub zostawić w całości.
Brokuł podzielić na różyczki razem z kalafiorem.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobną kosteczkę razem z czosnkiem.
Pora pokroić na cieniutkie krążki.
Zioła drobno posiekać.
W garnku w którym ma być zupa rozgrzać olej z masłem i smażyć na nim mięso z czosnkiem.
Gdy straci surowość dodać wszystkie warzywa i smażyć razem delikatnie mieszając.
Dodać zieleninę i wszystkie przyprawy.
Podlać delikatnie wodą, zeskrobać z dna zasmażone resztki i delikatnie mieszając smażyć jeszcze chwilę.
Zalać warzywa z mięsem wodą i gotować na średnim ogniu 20 minut.
Sprawdzić smak wywaru, miękkość warzyw i doprawić do smaku.
Zmniejszyć ogień na minimum i zahartować śmietanę wymieszaną z jogurtem i mąką.
Dolać do zupy i gotować na bardzo małym ogniu kilka minut.
Mąkę można pominąć.