Składniki :

  • brukselka mrożona
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • fasolka szparagowa [najlepiej mrożona już pokrojona]
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 duży por
  • czubata łyżka masła
  • pół pęczka koperu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, curry, jarzynka, przyprawa do mięsa mielonego
  • 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • kubek jogurtu naturalnego
  • mąka [opcjonalnie]

Wykonanie :

Brukselkę pokroić na ćwiartki lub zostawić w całości.
Brokuł podzielić na różyczki razem z kalafiorem.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobną kosteczkę razem z czosnkiem.
Pora pokroić na cieniutkie krążki.
Zioła drobno posiekać.
W garnku w którym ma być zupa rozgrzać olej z masłem i smażyć na nim mięso z czosnkiem.
Gdy straci surowość dodać wszystkie warzywa i smażyć razem delikatnie mieszając.
Dodać zieleninę i wszystkie przyprawy.
Podlać delikatnie wodą, zeskrobać z dna zasmażone resztki i delikatnie mieszając smażyć jeszcze chwilę.
Zalać warzywa z mięsem wodą i gotować na średnim ogniu 20 minut.
Sprawdzić smak wywaru, miękkość warzyw i doprawić do smaku.
Zmniejszyć ogień na minimum i zahartować śmietanę wymieszaną z jogurtem i mąką.
Dolać do zupy i gotować na bardzo małym ogniu kilka  minut.
Mąkę można pominąć.