Składniki :

  • 3l wywaru warzywnego ugotowanego na marchwi, pietruszce, selerze, porze i czosnku z przyprawami
  • zmiksowane warzywa z odrobiną wywaru z jego gotowania
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • pół opakowania makaronu spaghetti połamanego na mniejsze kawałki
  • 1 czerwona cebula posiekana w kostkę usmażona na łyżeczce masła razem z 1 dużym porem (tylko białą częścią) i cukinią pokrojoną w plasterki
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • szklanka passaty pomidorowej
  • oregano, tymianek, sól, pieprz, odrobina przyprawy zatar i przyprawy do musaki, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa do dań włoskich
  • 1 małe świeże chili

Wykonanie :

Do wywaru dodać zmiksowane warzywa z jego gotowania, do mięsa dodać wszystkie przyprawy razem z ziołami i usmażyć a następnie dodać do wywaru. Surowe warzywa (marchew,pietruszka,chili) pokroić w kosteczkę i dodać do zupy razem z usmażoną cebulą z cukinią i porem. Dodać passatę i pomidory z puszki, posiekaną natkę i całość gotować 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zupę zestawić z ognia, ostudzić i wstawić do lodówki. Najlepiej po całej nocy w lodówce zupę zagotować, dodać ponownie trochę przyprawy włoskiej, zatar i przyprawy do musaki, jeśli jest taka potrzeba bo zupa zbytnio zgęstniała dodać wody lub jeśli jest to możliwe to wywaru warzywnego, rosołu itp by ją nieco rozcieńczyć i gotować zupę kolejne 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle własnych upodobań i do gotowej zupy dodać makaron i gotować aż będzie gotowy lub ugotować go oddzielnie. Zupę podawać posypaną świeżą natką pietruszki.