Składniki :
- wywar warzywny domowy [na marchwi,pietruszce,porze,selerze,czosnku + liście selera, pora, pietruszki i koperku]
- 0,3 kg mielonej wieprzowiny [najlepiej kupić kawałek i zmielić samodzielnie]
- 2 jajka
- 1 czerstwa – namoczona bułka
- 3/4 kubka ryżu [można ugotować w zupie lub oddzielnie]
- sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, curry
Wykonanie :
Wywar warzywny zagotować, [można wyłowić część ugotowanych warzyw – szczególnie selera, pora i pietruszkę- by zrobić miejsce na gotowanie klopsików] zmniejszyć ogień i wrzucać małe mięsne kuleczki wcześniej odpowiednio przyprawione wszystkimi wymienionymi przyprawami i wymieszane z jajkami i odciśniętą namoczoną wcześniej bułką.
Gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem aż klopsiki będą zupełnie ugotowane.
Ryż ugotować w zupie lub oddzielnie.