Składniki :

  • wywar warzywny domowy [na marchwi,pietruszce,porze,selerze,czosnku + liście selera, pora, pietruszki i koperku]
  • 0,3 kg mielonej wieprzowiny [najlepiej kupić kawałek i zmielić samodzielnie]
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa – namoczona bułka
  • 3/4 kubka ryżu [można ugotować w zupie lub oddzielnie]
  • sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, curry

Wykonanie :

Wywar warzywny zagotować,  [można wyłowić część ugotowanych warzyw – szczególnie selera, pora i pietruszkę- by zrobić miejsce na gotowanie klopsików] zmniejszyć ogień i wrzucać małe mięsne kuleczki wcześniej odpowiednio przyprawione wszystkimi wymienionymi przyprawami i wymieszane z jajkami i odciśniętą namoczoną wcześniej bułką.
Gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem aż klopsiki będą zupełnie ugotowane.
Ryż ugotować w zupie lub oddzielnie.