Składniki :

  • na początku należy ugotować bulion warzywny [około 4l] z 2 marchewek, 3 pietruszek, 2 porów, 1 dużego selera i całej główki czosnku z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Po ugotowaniu odłowić przyprawy a zawartość garnka zmiksować na gładko blenderem.
  • 1 łyżka masła
  • makaron kolanka lub penne do podania
  • 2 puszki pomidorów – zblendować
  • 3-4 łyżki koperku
  • 0,7 kg mięsa mielonego wieprzowego mieszanego
  • 1 jajko
  • bardzo mały przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, szczypta kolendry
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • do zagęszczenia klopsików – otręby, kasza manna w dowolnych ilościach wedle upodobań

Wykonanie :

Do wstępnie przygotowanej zupy [kremu] dodać zmiksowane pomidory, przecier pomidorowy, masło, koperek i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Do mięsa dodać jajko, otręby, kaszę mannę, przyprawy, czosnek i dokładnie wyrobić masę. Formować malutkie klopsiki i wrzucać do gotującej się zupy. Gotować 20 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić zupę i podawać z makaronem.