Składniki :
- na początku należy ugotować bulion warzywny [około 4l] z 2 marchewek, 3 pietruszek, 2 porów, 1 dużego selera i całej główki czosnku z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Po ugotowaniu odłowić przyprawy a zawartość garnka zmiksować na gładko blenderem.
- 1 łyżka masła
- makaron kolanka lub penne do podania
- 2 puszki pomidorów – zblendować
- 3-4 łyżki koperku
- 0,7 kg mięsa mielonego wieprzowego mieszanego
- 1 jajko
- bardzo mały przecier pomidorowy
- sól, pieprz, szczypta kolendry
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- do zagęszczenia klopsików – otręby, kasza manna w dowolnych ilościach wedle upodobań
Wykonanie :
Do wstępnie przygotowanej zupy [kremu] dodać zmiksowane pomidory, przecier pomidorowy, masło, koperek i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Do mięsa dodać jajko, otręby, kaszę mannę, przyprawy, czosnek i dokładnie wyrobić masę. Formować malutkie klopsiki i wrzucać do gotującej się zupy. Gotować 20 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić zupę i podawać z makaronem.