• 2 upieczone na rumiano udka z kurczaka
  • 3l bulionu drobiowego
  • opakowanie tortellini z grzybami
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • główka czosnku
  • tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn
  • szklanka mascarpone
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula drobno posiekana i usmażona na złoto na maśle
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sok z połowy cytryny
  • tarty parmezan do podania

Bulion podgrzać, dodać ziemniaki, sól, mascarpone, czosnek i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zblendować całość na gładki krem, dodać sok z cytryny, usmażoną cebulę, posiekaną natkę, szpinak, suszone zioła i gotować na wolnym ogniu 20-30 minut. Sprawdzić smak, doprawić i dodać tortellini. Gotować aż będą gotowe. Na koniec obrać upieczone mięso z kości i dodać podzielone na mniejsze kawałki do zupy. Serwować z tartym parmezanem.