Składniki :
- 2 upieczone na rumiano udka z kurczaka
- 3l bulionu drobiowego
- opakowanie tortellini z grzybami
- opakowanie świeżego szpinaku
- główka czosnku
- tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn
- szklanka mascarpone
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 cebula drobno posiekana i usmażona na złoto na maśle
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- sok z połowy cytryny
- tarty parmezan do podania
Wykonanie :
Bulion podgrzać, dodać ziemniaki, sól, mascarpone, czosnek i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zblendować całość na gładki krem, dodać sok z cytryny, usmażoną cebulę, posiekaną natkę, szpinak, suszone zioła i gotować na wolnym ogniu 20-30 minut. Sprawdzić smak, doprawić i dodać tortellini. Gotować aż będą gotowe. Na koniec obrać upieczone mięso z kości i dodać podzielone na mniejsze kawałki do zupy. Serwować z tartym parmezanem.