Składniki :
- 1 duże miękkie awokado
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 słoiczka marynowanych papryczek jalapeno pokrojonych w plasterki [można kupić ostre i lekko ostre – do zupy lepsze te delikatniejsze]
- 3l rosołu drobiowego
- 2 udka z kurczaka
- sok z 2 limonek
- pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, chili w płatkach, przyprawa do kurczaka, przyprawa meksykańska do mięsa
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem na rumiano, dodać wypłukane i odciśnięte jalapeno i smażyć razem kilka chwil. Następnie dodać do rosołu i podgrzewać na małym ogniu. Mięso przyprawić mocno a następnie obsmażyć i dopiec w piekarniku [airfrayer sprawdza się do takich zadań najlepiej].Po upieczeniu obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do rosołu. Gotować całość 20 minut na małym ogniu, następnie sprawdzić smak, doprawić do smaku sokiem z limonek. Zupa powinna być wyraźnie kwaskowata i pikantna. Do miseczek nałożyć pokrojone awokado, zalewać gorącą zupą i podawać z posiekaną świeżą kolendrą.