• 1 duże miękkie awokado
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 słoiczka marynowanych papryczek jalapeno pokrojonych w plasterki [można kupić ostre i lekko ostre – do zupy lepsze te delikatniejsze]
  • 3l rosołu drobiowego
  • 2 udka z kurczaka
  • sok z 2 limonek
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, chili w płatkach, przyprawa do kurczaka, przyprawa meksykańska do mięsa

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem na rumiano, dodać wypłukane i odciśnięte jalapeno i smażyć razem kilka chwil. Następnie dodać do rosołu i podgrzewać na małym ogniu. Mięso przyprawić mocno a następnie obsmażyć i dopiec w piekarniku [airfrayer sprawdza się do takich zadań najlepiej].Po upieczeniu obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do rosołu. Gotować całość 20 minut na małym ogniu, następnie sprawdzić smak, doprawić do smaku sokiem z limonek. Zupa powinna być wyraźnie kwaskowata i pikantna. Do miseczek nałożyć pokrojone awokado, zalewać gorącą zupą i podawać z posiekaną świeżą kolendrą.