• 3l bulionu z warzyw i wołowych kości z mięsem – przecedzonego
  • 4 duże posiekane w cienkie piórka cebule i wysmażone na brązowo na oliwie z masłem a następnie zblendowane na gładki krem
  • butelka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • 3 łyżki mascarpone
  • pół szklanki śmietany 18%
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • 10 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • po szczypcie oregano, tymianku i rozmarynu
  • grzanki czosnkowe do podania
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • opakowanie średnich krewetek [mogą też być duże]

Bulion zagotować, dodać ziemniaki, blendowane cebule, wino, czosnek, przyprawy, mascarpone, śmietanę i całość gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą się rozpadać. Zblendować całość na gładki krem i dodać posiekaną całą zieleninę, suszone zioła, zagotować całość, sprawdzić smak, doprawić do smaku i zmniejszyć grzanie do minimum a następnie dodać krewetki. Po kilku minutach serwować zupę [należy uważać by nie przeciągnąć krewetek by nie były gumowe]. Podawać z grzankami czosnkowymi.