Składniki :
- butelka białego wytrawnego wina
- tarty parmezan do podania
- 3 filety z dorsza
- 3 filety łososia
- 1 główka czosnku
- świeży lubczyk
- nać selera korzeniowego
- 2 posiekane pory i usmażone na maśle i zblendowane na gładko
- 8 dużych pomidorów posiekanych i usmażonych na maśle z dodatkiem soli i pieprzu a następnie zblendowanych na gładki krem
- natka pietruszki do podania
- 1,5 l bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Wykonanie :
Do rosołu dodać wino i podgrzać całość razem. Dodać zmiksowane pomidory, obrany czosnek, lubczyk, seler, usmażone i zblendowane pory, sól, pieprz i gotować całość na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać pokrojone filety ryb. Gotować kolejne 10 minut na małym ogniu. Podawać w porcji po kawałku obu ryb z przecedzonym rosołem i z posiekaną natką pietruszki i parmezanem.