Składniki :

  • butelka białego wytrawnego wina
  • tarty parmezan do podania
  • 3 filety z dorsza
  • 3 filety łososia
  • 1 główka czosnku
  • świeży lubczyk
  • nać selera korzeniowego
  • 2 posiekane pory i usmażone na maśle i zblendowane na gładko
  • 8 dużych pomidorów posiekanych i usmażonych na maśle z dodatkiem soli i pieprzu a następnie zblendowanych na gładki krem
  • natka pietruszki do podania
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Do rosołu dodać wino i podgrzać całość razem. Dodać zmiksowane pomidory, obrany czosnek, lubczyk, seler, usmażone i zblendowane pory, sól, pieprz i gotować całość na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać pokrojone filety ryb. Gotować kolejne 10 minut na małym ogniu. Podawać w porcji po kawałku obu ryb z przecedzonym rosołem i z posiekaną natką pietruszki i parmezanem.