Składniki :
- 0,5 kg mięsa z dzika [najlepiej z różnych kawałków]
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 2 opalone na gazie cebule
- 1 biała cebula
- 4 duże ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- chrzan świeży lub ze słoiczka
- pół szklanki śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- lubczyk
- majeranek
- sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, liście laurowe, ziela angielskie
- łyżka masła
Wykonanie :
Z warzyw, opalonych 2 cebul i przypraw [sól,pieprz,liście laurowe,ziela angielskie] ugotować warzywny klasyczny bulion.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką, smażyć na maśle z olejem i posiekaną cebulą na rumiano.
Do ugotowanego bulionu dodać posiekaną zieleninę, majeranek, usmażone z cebulą mięso, chrzan do smaku, przeciśnięty czosnek i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować zupę aż będą miękkie.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i zaciągnąć zupę śmietaną.