Składniki :

  • 0,5 kg mięsa z dzika [najlepiej z różnych kawałków]
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 opalone na gazie cebule
  • 1 biała cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • chrzan świeży lub ze słoiczka
  • pół szklanki śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • lubczyk
  • majeranek
  • sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, liście laurowe, ziela angielskie
  • łyżka masła

Wykonanie :

Z warzyw, opalonych 2 cebul i przypraw [sól,pieprz,liście laurowe,ziela angielskie] ugotować warzywny klasyczny bulion.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką, smażyć na maśle z olejem i posiekaną cebulą na rumiano.
Do ugotowanego bulionu dodać posiekaną zieleninę, majeranek, usmażone z cebulą mięso, chrzan do smaku, przeciśnięty czosnek i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować zupę aż będą miękkie.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i zaciągnąć zupę śmietaną.