Składniki :

Na wywar :

  • 0,7 kg wieprzowiny z kością
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 2 główki czosnku
  • pęczek natki selera
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka lubczyku
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 4 łodygi selera naciowego

Dodatki :

  • opakowanie groszku mrożonego [4 szklanki]
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • mąka do lekkiego zagęszczenia zupy
  • 4 ziemniaki
  • 1 cytryna

Wykonanie :

Na początku należy ugotować wywar na mięsie z solą i go odszumować. Włożyć warzywa, zieleninę i przyprawy i gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso a wywar przecedzić przez gęste sito. Mięso obrać i podzielić na mniejsze kawałki i odstawić pod przykryciem na bok do podania w porcjach. Do wywaru dodać sok z cytryny, usmażoną na maśle cebulę, groszek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę i lekko zagęścić zupę mąką. Zupę podawać z kawałkami ugotowanej wieprzowiny.