Składniki :
Na wywar :
- 0,7 kg wieprzowiny z kością
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 seler
- 2 pory
- 2 główki czosnku
- pęczek natki selera
- pęczek natki pietruszki
- pół pęczka lubczyku
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 4 łodygi selera naciowego
Dodatki :
- opakowanie groszku mrożonego [4 szklanki]
- łyżka masła
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki do podania
- mąka do lekkiego zagęszczenia zupy
- 4 ziemniaki
- 1 cytryna
Wykonanie :
Na początku należy ugotować wywar na mięsie z solą i go odszumować. Włożyć warzywa, zieleninę i przyprawy i gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso a wywar przecedzić przez gęste sito. Mięso obrać i podzielić na mniejsze kawałki i odstawić pod przykryciem na bok do podania w porcjach. Do wywaru dodać sok z cytryny, usmażoną na maśle cebulę, groszek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę i lekko zagęścić zupę mąką. Zupę podawać z kawałkami ugotowanej wieprzowiny.