Składniki :
- pierś z kurczaka pokrojona w paseczki i zamarynowana w sosie sojowym i ostrygowym [po 1 łyżce] przez 2h
- 2 szklanki namoczonych we wrzątku grzybów shiitake przez godzinę [wodę z moczenia zachować]
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- dymka do podania
- olej kokosowy
- 1,5l drobiowego bulionu
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie :
Na początku należy wysmażyć mięso na oleju kokosowym z dodatkiem pokrojonego czosnku. Dodać gotowego kurczaka do podgrzanego bulionu, doprawić sosami, octem i cukrem, dodać wodę z moczenia grzybów oraz same grzyby i gotować zupę 15 minut. Na koniec sprawdzić smak [zupa powinna być lekko kwaśna i słodka] i podawać z dymką. Zupa nadaje się do serwowania z ryżem, makaronem lub samodzielnie bez dodatków.