Składniki :

  • pierś z kurczaka pokrojona w paseczki i zamarynowana w sosie sojowym i ostrygowym [po 1 łyżce] przez 2h
  • 2 szklanki namoczonych we wrzątku grzybów shiitake przez godzinę [wodę z moczenia zachować]
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól
  • dymka do podania
  • olej kokosowy
  • 1,5l drobiowego bulionu
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie :

Na początku należy wysmażyć mięso na oleju kokosowym z dodatkiem pokrojonego czosnku. Dodać gotowego kurczaka do podgrzanego bulionu, doprawić sosami, octem i cukrem, dodać wodę z moczenia grzybów oraz same grzyby i gotować zupę 15 minut. Na koniec sprawdzić smak [zupa powinna być lekko kwaśna i słodka] i podawać z dymką. Zupa nadaje się do serwowania z ryżem, makaronem lub samodzielnie bez dodatków.