Składniki :

  • opakowanie mrożonych kalmarów [1kg]
  • włoszczyzna rosołowa [seler,por,marchew,pietruszka,opalona cebula,czosnek]
  • filiżanka grzybków shitake [namoczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki]
  • filiżanka grzybków mun [namoczonych i pokrojonych w paseczki]
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, małe suszone chili, kurkuma, tarty 2cm kawałek imbiru, słodka papryka, ostra papryka
  • koperek
  • makaron sojowy lub ryżowy [może być też ugotowany oddzielnie ryż]
  • natka kolendry
  • sos rybny [do smaku]

Wykonanie :

Na włoszczyźnie ugotować klasyczny warzywny wywar, przecedzić go przez gęste sito i doprawić solą, pieprzem, chili, sosem rybnym, koperkiem, kurkumą, imbirem, paprykami, dodać masło i wcześniej namoczone i pokrojone grzyby. Gotować na małym ogniu 10 minut pod przykryciem a następnie dodać wcześniej wypłukane kalmary i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić smak zupy, doprawić, sprawdzić kalmary a następnie dodać posiekaną kolendrę. Na koniec gdy zupa będzie gotowa dodać do niej podzielony makaron lub rozdzielić go w miseczkach i zalewać gorącą zupą.