Składniki :
- opakowanie mrożonych kalmarów [1kg]
- włoszczyzna rosołowa [seler,por,marchew,pietruszka,opalona cebula,czosnek]
- filiżanka grzybków shitake [namoczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki]
- filiżanka grzybków mun [namoczonych i pokrojonych w paseczki]
- łyżka masła
- sól, pieprz, małe suszone chili, kurkuma, tarty 2cm kawałek imbiru, słodka papryka, ostra papryka
- koperek
- makaron sojowy lub ryżowy [może być też ugotowany oddzielnie ryż]
- natka kolendry
- sos rybny [do smaku]
Wykonanie :
Na włoszczyźnie ugotować klasyczny warzywny wywar, przecedzić go przez gęste sito i doprawić solą, pieprzem, chili, sosem rybnym, koperkiem, kurkumą, imbirem, paprykami, dodać masło i wcześniej namoczone i pokrojone grzyby. Gotować na małym ogniu 10 minut pod przykryciem a następnie dodać wcześniej wypłukane kalmary i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić smak zupy, doprawić, sprawdzić kalmary a następnie dodać posiekaną kolendrę. Na koniec gdy zupa będzie gotowa dodać do niej podzielony makaron lub rozdzielić go w miseczkach i zalewać gorącą zupą.